Noorwegen 3

Week 3 & 4: Op weg naar huis (met een grote omweg).

Aan alles komt een eind, ook aan deze schitterende vakantie. We hebben in de laatste dagen steeds één oog op het weerbericht gehouden en besloten om via Thyboron huiswaarts te gaan. Na nog wat relaxte dagen in de ankerbaaien en Lillesand, gooiden we vrijdagochtend 6 augustus om 5:00 uur los voor een trip van 95 mijl. Ook nu weer schitterend zonnig weer, met genoeg wind uit een te bezeilen richting. Net na het donker bereikten we de jachthaven van Thyboron, die bomvol lag. Iedere centimeter was vakkundig volgestapeld met jachten. Het dorp zelf kon ons niet bekoren, maar het was een nuttige tussenstop.

Op zaterdag hebben we de de jaarlijkse “Fiske Tag” bezocht, blijkbaar de Deense variant op Vlaggetjesdag. Vanwege een klein weergat met gunstige wind gooiden we zondagochtend 8 augustus alweer los voor de 347 mijl richting Harlingen. In het begin helaas weer te weinig wind, maar gelukkig wel zon. Al motorzeilend was dit helemaal geen straf, zeker niet toen er dolfijnen op bezoek kwamen!

Onder de Nederlandse kust trok te wind aan en hebben we nog een flink stuk kunnen zeilen, tot aan het Stortemelk (bij Vlieland). Nog even overwogen we om de haven van Vlieland aan te lopen, maar de Brandaris meldde dat de haven gesloten was vanwege de drukte. Daarom toch maar volgens origineel plan door naar Harlingen, waar we op dinsdagmorgen om 6:30 uur aanmeerden. Hier uitgeslapen, gewassen, gestreken & ruim ingekocht bij AH, kaasboer & watersportwinkel.

Woensdag hebben we in Hindeloopen gegeten met Frank & Ria, die hun vakantie doorbrengen op het IJsselmeer. We hebben weer eens ouderwets bijgepraat. De volgende dag zijn wij doorgevaren naar Volendam en van daaruit via IJmuiden weer naar huis. Natuurlijk allemaal in de stralende zon. Ter hoogte van Katwijk kwam de Kustwacht nog aan boord voor een meer dan grondige inspectie. Natuurlijk werden er geen gekke dingen gevonden, braaf als wij zijn. De drank was natuurlijk allemaal op! Komende week maar weer eens een bezoek aan de Sligro brengen om bij te vullen.

En nu? Home, sweet home! Inmiddels is het hele schip weer schoon en opgeruimd en kijken we met veel plezier terug op een geweldige vakantie. We gaan zeker nog een keer die kant op. Maar eerst nog ‘even’ een paar maanden werken en dan ons andere plan ten uitvoer brengen!