Port Morant – Jamaica

[English translation below]

Vrijdag 15 januari, onze eerste dag op Jamaica. Boot opruimen, dinghy optuigen, uitrusten, genieten van het schitterende uitzicht op Port Morant bay aan de ene kant en de Blue Mountains aan de andere kant.

Op zaterdag besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe accu en het dorpje te verkennen. Omdat het dorp precies aan de andere kant van de baai ligt, toch maar even bij de jongens van de Coast Guard informeren hoe we daar het beste kunnen komen. Tja, lopen is wel heeeeel ver, taxi is goedkoop maar komt als je gelukt hebt af en toe langs op de hoofdweg, met de dinghy is onmogelijk door de ondieptes en rif. En op de fiets? vragen wij. Ja, dat zou het beste zijn, slechts 20 minuutjes. Volledig verrast is iedereen als we vervolgens 2 vouwfietsen uit de boot toveren.

Nadat ze ons gerustgesteld hebben dat de Jamaicaanse wegen niet gevaarlijk zijn voor fietsers, vertrekken we en rijden na een kwartier het dorpje binnen. Onderweg zijn we onder de indruk van al het groen en beplanting. Nog voordat we kunnen afstappen worden we al opgemerkt door de lokale dorpsgids/gek, die ons weet af te leveren bij een autopart dealer. Accu achterop de fiets en verder. Op advies van een aantal locals vinden we een klein hutje waar we kunnen lunchen. De keuze bestaat uit jerked chicken, jerked porc of jerked fish. De jerked chicken is werkelijk waar heerlijk, en dat voor 600 J’s (Jamaican dollars, nog geen €5). Inclusief verse fruit juice besteden we ongeveer €6.

Ondertussen stroomt het buiten de lunch hut vol met mensen die onze fietsen bewonderen. We hebben nog wat moeite om het Engels (?) van de Jamaicanen te verstaan, maar begrijpen dat ze allemaal onze fiets willen hebben. We hadden er wel 20 van kunnen verkopen. Nadat we uitleggen dat we zelf niet zonder kunnen en bij een volgend bezoek aan Jamaica een aantal extra meebrengen, mogen we weer verder en fietsen we terug.

Terug bij het station van de Coast Guard worden we uitgenodigd om iets (rum) te komen drinken. En of wij wellicht wat flessen aan boord hebben, dan verzorgen zij de coke en boom (lokale red bull). Dat hebben we wel en als dank mogen we de volgende dag aanschuiven bij hun bbq met (jawel) jerked chicken.

Zondag monteren we de nieuwe accu en gaan we nog een keer richting het dorpje om inkopen te doen voor de bbq. In de middag genieten we van de bbq met het hele team van het Port Morant Coast Guard station en hun collega’s van de Marine Police. Als heel Jamaica zo vriendelijk en gastvrij is als Port Morant, dan blijven we nog even!

Maandag ochtend zijn we vertrokken naar Kingston, alwaar we nu liggen in de Royal Jamaica Yacht Club.

Later meer … en ook foto’s …

 

Friday January 15th, our first day on Jamaica, was spent cleaning the boat, launching the dinghy, chillin’ and enjoying the beautiful scenery of Morant Bay and the Blue Mountains.

On Saturday we decided to try to buy a new starter battery and check out the small village. We asked the guys from the Coast Guard how to get there and as it turned out it was far too long a walk for us and it would be difficult to find a taxi. The water was too shallow to go there by dinghy, so we surprised everybody when we unpacked our folding bikes. The Coast Guard assured us that bicycling is quite safe overthere, so we took our chance and enjoyed a beautiful 15 minute scenic ride to town.

Before we were even able to dismount our bikes, we were spotted by the local fruitcake, who started to walk with us and who took us to an auto parts dealer. We couldn’t understand a word he was saying, but we got there! We strapped the new battery to the back of our bike and went for lunch at a local shack. On the menu were jerked chicken, jerked pork and jerked fish. We chose the jerked chicken, which was fabulous for just 600 J’s (Jamaican $, about 5 US$). We decided to go crazy and also enjoyed fresh fruit juices, which increased the total bill to about $6.

While we were enjoying our lunch, there was a crowd gathering around our folding bikes. We still experience difficulty understanding the Jamaican English, but it was perfectly clear to us that they all wanted our bikes! If we had them in stock, we would have sold at least 20 bikes over there. We explained that the bikes are not for sale and our only means of transportation while cruising and we promised to bring more bikes on our next visit to Jamaica.

Upon arrival back at the Coast Guards station we were invited for some drinks. They asked us if we had any rum to go with their Coke and Boom (a local Red Bull-like energy drink). Of course we did and we were also invited to have dinner with them the next day: barbequed jerk chicken.

On Sunday we installed the new battery and went back to the village to buy groceries for the barbeque. In the afternoon we very much enjoyed the food, drinks and especially the company of the Port Morant Coast Guards Station and their collegues from the Marine Police. We hope to enjoy the same hospitality and friendliness as we did in Port Morant. This way, we want to stay in Jamaica forever!

On Monday we sailed to Kingston, where we are right now in the Royal Jamaica Yacht Club.

More to follow … plus pictures … 

3 reacties op “Port Morant – Jamaica”

 • Anneke
  19 januari 2016 om 06:03

  Wat een zalige avonturen. Ik geniet met jullie mee.
  Groeten Anneke

 • marianne
  19 januari 2016 om 08:21

  Hoi, Ahoi Nicole en Joris, wat heerlijk om, vanuit eindelijk winters Nederland deze warme verhalen te lezen.
  Het blijft toch heel dapper deze hele onderneming. Wat een goed team zijn jullie. Behouden vaart en ik kijk uit naar alle mooie reisverhalen. Groeten Marianne Q

 • Patrick
  19 januari 2016 om 16:26

  Yaaaah, man! (denk zelf de Jamaicaanse uitspraak erbij) Oftewel joho en een vat met rum.
  Klinkt allemaal weer fantastisch! Niet te veel aan Jamaica gaan hechten, want jullie moeten weer op tijd op Cuba zijn.
  Grtz, Patrick