Bahamas

Bahamas route Cedo Nulli

Bahamas route Cedo Nulli

[English translation below]

De Bahamas ….. tja, wat zullen we zeggen: zon, zee, witte stranden, turquoise, azuur kristalhelder water, dolfijnen, schildpadden, roggen, nurse sharks, swimming pigs, ankerbaaitjes, zwemmen, snorkelen, kiten, bezoek van vrienden, tranquilo, …

Na ruim anderhalve maand rondreizen en de hectiek op Cuba waren we wel toe aan een beetje rust. Het was nog even puzzelen wat de beste optie zou zijn om op de Bahamas aan te komen. Het is omgeven door ondieptes, zandbanken en riffen, dus enige planning en voorzichtigheid was wel geboden. Onze keus viel uiteindelijk op Clarence Town, Long Island waar we via diep water konden komen en ook inklaren. De overtocht van Cuba naar Long Island verliep voorspoedig en op Paaszaterdag zetten we voet aan land op de Bahamas. Nadat de Immigration & Customs officer van zijn Paasvakantie op de camping was opgetrommeld, konden we alle formaliteiten afhandelen (wat hier voornamelijk neerkomt op een hoop dollars neertellen) en waren we officieel welkom op de Bahamas.

De eerste dag hebben we direct gebruikt om boodschappen te doen. Na de beperkte keuze op Cuba was dit – zelfs op een kleine locatie als Clarence Town – een verademing, hoewel het wel even schrikken is als je de rekening ziet. Na 2 nachtjes marina (ook voor de hoofdprijs) was het tijd om de vrijheid van het ankeren weer op te zoeken. Om onze ogen aan het fel blauwe water te laten wennen, hebben we als eerste stop een paar dagen als enige boot doorgebracht in het schitterende baaitje Cape Santa Maria (Long Island), alvorens naar Great Exuma te varen.

Bart, Lieke & Reyer

Aankomst Bart, Lieke & Reyer

Van diverse zeilers hadden we gehoord dat de Exumas de mooiste en favoriete eilandengroep is op de Bahamas, dus voor ons de perfecte locatie voor een rendez-vous met Bart, Lieke en Reyer, onze opstappers voor 2 weken. Aangezien onze jongste gast slechts 2 1/2 jaar is, hebben we Cedo Nulli eerst ‘kindvriendelijk’ gemaakt met een railing net en kinderbed / speelplaats annex slingerkooi. Vervolgens moest de achterhut worden uitgegraven, om ruimte te maken voor Bart en Lieke. We weten nog steeds niet waar we alles gelaten hebben, maar er was zowaar plek voor iedereen. Op zaterdag 9 april was het zover en kwamen ze aan boord in Georgetown. Reyer – en ook Bart en Lieke – voelden zich na een eerste onwennige duik al snel als een vis in het water op en rond onze boot. Ongelofelijk hoe snel een kind zich aanpast aan vreemde omstandigheden en leert zwemmen (advanced drijven :).

Reyer's 1ste zwemles

Reyer’s 1ste zwemles

We hebben vanuit Georgetown eerst een paar dagen bij het beroemde Chat ’n Chill doorgebracht, dé favoriete bootcamping voor varende Amerikanen. Iedere ochtend een radionetje op de marifoon met onderwerpen variërend van het weerbericht, de lokale ondernemers, activiteitenkalender, ruilbeurs, aankomers en vertrekkers tot ‘the thought of the day’. Leuk voor een dag of twee. Het strand, het pad naar de oceaankant en ook de Sunday Roast waren echter zeer geslaagd.

Vervolgens hebben we ons aan deze drukte onttrokken en een schitterende tocht gemaakt door de Exuma Cays langs Rat Cay, Childrens Bay Cay, Lee Stocking Island, Little Farmers Cay, Black Point en Staniel Cay. We kunnen bevestigen: de Exumas zijn inderdaad overweldigend! Hoogtepunten hierbij waren Childrens Bay Cay, de zwemmende varkens op Big Majors Spot en de Thunderball-grot bij Staniel Cay, waar ooit de gelijknamige James Bond-film is opgenomen.

Zwemmende varkens

Zwemmende varkens

Na 2 weken gezelligheid hebben we afscheid genomen van Bart, Lieke en Reyer – de tijd vloog voorbij. Wij hebben de boot weer opgeruimd en zijn naar Warderick Wells Cay gevaren, dat midden in het Exuma Cay Land and Sea Park ligt. Volgens traditie hebben we onze bootnaam in een stuk drijfhout gekrast en dit achtergelaten op Boo Boo Hill als offer voor Neptunus en de zeegoden, als garantie voor goede wind en een veilige zeiltocht. Het was hier werkelijk schitterend en nóg mooier dan de plaatsen waar we daarvoor geankerd hebben. Wat ons betreft een waardig slot van de Exumas.

Warderick Wells

BooBoo Hill @ Warderick Wells Cay

Over ons bezoek aan Eleuthera kunnen we kort zijn: goede supermarkt in Rock Sound, elke dag dolfijnen gezien, maar geen Bahamas gevoel voor ons. Daarom snel doorgezeild naar de Abacos, waar we nu al een paar dagen liggen bij Lubbers Landing. Het uitzicht is opnieuw ‘Bahamiaans’ en we hebben weer eens kunnen kiten op Tahiti Beach en Treasure Beach.

De komende dagen genieten we nog even met volle teugen van ons verblijf hier, terwijl we ons heel langzaam warm lopen voor het volgende traject: de ruim 700 mijl (1300 km) naar Bermuda, van waaruit we de grote oversteek richting Europa zullen gaan aanvaarden.

Wordt vervolgd …

 

The Bahamas ….. well, what can we say? In short: it’s sun, sea, pristine white beaches, christal clear waters in shades of blue you’ve never seen before, dolphins, turtles, rays, nurse sharks, swimming pigs, beautiful anchorages, swimming, snorkling, kite surfing, friends visiting, tranquilo, …

After more than a month and a half of travelling around and the hectic times in Cuba, it was time for us to relax. It took us quite an effort to determine the best place to make landfall at the Bahamas, since the islands are surrounded bij shoals, reefs and sandy patches and it’s unknown territory to us. We decided on Clarence Town, Long Island which can be reached through deep waters and which is also a port of entry for Customs and Immigration. The crossing from Cuba to Long Island went smoothly, so on Easter Saterday we set our first steps onto the Bahamas. After the Customs & Immigration officer got called back from his Easter vacation at a camp site we could deal with the necessary formalities. Over here, this mainly means paying the considerable clearance fees, after which we were free to go wherever we wanted to go.

Our first Bahamian action was doing some serious grocery shopping. Even the small shops in Clarence Town seemed a shopping paradise, compared to the empty stores in Cuba. We got a bit of a scare though, when we saw the bill. After two nights in a marina (also a nice bill), we set sail for an anchorage further up north. We needed some time to let our eyes adjust to the shades of blue water over here so we spent a few nights in the beautiful bay at Cape Santa Maria, where we were the only yacht around. After this, we sailed to Great Exuma.

We were told by many sailors that the Exumas are the most beautiful and popular islands of the Bahamas, so we decided this to be the best location to meet Bart, Lieke and Reyer, our friends from Holland who came to visit us for two weeks. Since Reyer, our youngest guest, is only 2,5 years old, we needed tot make Cedo Nulli ‘child-friendly’ first. We added safety netting and created a toddler bed/ playground, where he would be safe during sailing. We also needed to dig out our aft cabin in order to make room for his parents to sleep. We still don’t know where we stacked everything, but in the end there was a place for everybody to stay.

Saturday April 9th they arrived in Georgetown. Reyer – and also Bart and Lieke – soon felt like home, swimming in the beautiful Bahamian waters and relaxing on board. It’s amazing to see how quickly a child adjusts to unknown surroundings and learns to swim/ stay afloat along the boat.

The first few days we stayed close to Georgetown, anchored off the famous Chat ’n Chill. This is a popular campsite for yachts from the USA. Every morning there is a cruiser’s net on the VHF-radio, with different subjects like the weather, local businesses, several activities being organized, trading stuff, new arrivals and departures and even a ‘thought of the day’. The beach at Chat ’n Chill, as well as the trail to the oceanside beach and also the Sunday Roast we enjoyed the most. After a day or two we went on for other, less crowded places.

Next we sailed and anchored along beautiful cays, like Rat Cay, Childrens Bay Cay, Lee Stocking Island, Little Farmers Cay, Black Point and finally Staniel Cay. We agree: the Exumas are overwhelmingly beautiful! High on the ranking were Childrens Bay Cay, the swinnming pigs at Big Majors Spot and also anchoring and snorkling at Thunderball grotto, where they once filmed the James Bond movie.

Ayoooo

Ayoooo

After two weeks it was time again to say goodbye to Bart, Lieke and Reyer. We enjoyed the time we spent together very much and were a little sad to see them go. Time flies, when you are having fun! We restored our boat in it’s original state, cleaned, filled up the tanks and did some grocery shopping. After this, we set sail for Warderick Wells Cay, which lies in the middle of the Exuma Land and Sea Park, a big nature reserve. As dictated by tradition we carved our boat’s name in a piece of driftwood and added it to the big pile aready present on top of BooBoo Hill. This is meant to be an offering to Neptune and sea gods, to keep us safe and guarantee good winds. The views at Warderick Wells were even more beautiful than the other cays we had visited before. We thought it to be a worthy finish to our visit of the Exumas.

Our next stop, Eleuthera, we didn’t like too much. There was a great supermarket in Rock Sound and we spotted dolphins every day, but that is the best we can say about it. So we sailed along quickly to the Abacos, where we have been anchoring now for the last few days. The views are again of ‘Bahamian’ quality and we were finally able to do some kiting at Tahiti Beach and Treasure Beach.

In the next days we will enjoy our last moments at the Bahamas, while we are slowly warming up for the next phase of our trip: a little over 700 nautical miles (1300 km) to Bermuda and after this the big crossing to Europe will soon follow.

To be continued …

4 reacties op “Bahamas”

 • Berthie en Hennie
  7 mei 2016 om 16:54

  Hallo Joris en Nicol.
  Wat een verhalen en wat een belevenissen.
  Ik ga zo de kaart bestuderen om re zien waar de eilanden liggen.
  Goed voor mijn topografische kennis, haha.
  Hier is ook alles goed; prachtig tropisch weer.
  We wensen jullie nog veel vaargenot en wachten op het volgende bericht.
  Groetjes van Berthie en Hennie.
  ?????⛴?

 • Lisa
  7 mei 2016 om 19:49

  Wat een mooie avonturen. Nog veel plezier.

 • Edtith
  8 mei 2016 om 06:50

  Hi Nicole en Joris,
  Ziet er allemaal super uit! Geniet er lekker van. Behouden vaart.

  Fred & Edith
  NB: doe maar rustig aan jullie box wordt nog steeds warm gehouden in Scheveningen ??

 • MZ
  10 mei 2016 om 10:10

  Weten jullie het zeker! Het is hier nu warm, 18 graden. En het gaat weer minder worden.
  Het klinkt fantastisch wat jullie zien en meemaken! Als het paradijs!
  Behouden vaart!!